یکی از بهترین و همچنین معروف‌ترین سیستم‌های ساخت و ساز از نوع خشک که در ساختمان‌های پیشرفته استفاده می‌شود، گچ برگ یا صفحات روکش‌دار گچی است. گچ برگ یا صفحات روکش دار گچی نوعی کناف سقف کاذب محسوب می‌شود. ذرات گچ این کناف سقف کاذب بسیار ریز بوده و از آن دسته محصولاتی است که از ترکیب آب و گچ تشکیل می‌شود. ساختار گچ برگ یا صفحات روکش‌دار گچی دارای دو لایه است. 

ورق اولیه مخصوص اجرای انواع مختلف پوشش از جمله رنگ آمیزی، بتونه کاری و کاغذ دیواری است. ورق دوم یک ورق قوی است که به عنوان لایه زیرین مورد استفاده قرار می‌گیرد. با استفاده از صفحات روکش‌دار گچی می‌توان سقف‌های کاذب و همچنین دیوارهای کاذب ایجاد کرد. با توجه به اینکه نصب و استفاده از صفحات روکش‌های گچی بسیار آسان است، می‌توان هر طرحی را با استفاده از آن ساخت. در واقع یکی دلایل از محبوبیت این کناف سقف کاذب در بین طراحان دکوراسیون همین مسئله است. 

پیدایش پانل گچی

پیدایش پانل گچی به تاریخ ۱۸۹۴ میلادی باز می‌گردد. در این تاریخ فردی به نام آگوستین اسکات که یک آمریکایی بود گچبرگ یا صفحات روکش‌دار گچی را برای اولین بار اختراع کرد. پس از استقبال بسیار زیاد از اختراع آگوستین اسکات، استفاده از این کناف سقف کاذب افزایش پیدا کرد. پس از کشور آمریکا در سال ۱۹۱۷ در انگلیس، اولین تولید پانل گچی انجام شد. پس از کشور انگلیس در سال ۱۹۳۸ در کشور لتونی نیز گچ برگ یا صفحات روکش دار گچی تولید شدند. 

در طی جنگ جهانی اول از پانل گچی برای ساخت سربازخانه‌ها استفاده می‌شد و حتی در طول جنگ جهانی دوم کشورهایی که مشغول به جنگ بودند از صفحات روکش گچی برای ساخت دیوار استفاده می‌کردند. امروزه ساختمان سازی و علم آن بسیار پیشرفت کرده است. در نتیجه پانل گچی یا صفحات روکش‌دار گچی بیش از پیش مطرح شده و امروزه از آن به عنوان عایق  صفحات روکش دار گچی ساده  یا RGحرارتی و صوتی ساختمان استفاده می‌شود.

 چگونگی تولید پانل گچی و فرایند آن

 برای تولید پانل گچی ابتدا افزودنی‌هایی به گچ سبک اضافه می‌شود. گچ سبک همراه با افزودنی‌ها، بین دو لایه کاغذ و زیر و رو قرار می‌گیرد. ضخامت و عرض، مورد اندازه‌گیری قرار گرفته و تنظیم می‌شود. پس از تنظیم شدن، رطوبت آن توسط خشک کن گرفته شده و طول اضافه آن حذف می‌شود. در نهایت بسته‌بندی محصول صورت می‌گیرد. 

خشک کردن قطعات پانل گچی می‌تواند در خشک کن غیر مداوم نیز انجام ‌شود، ولی بهترین دما برای خشک کردن گچ یا صفحات روکش گچی، دمای ۹۰ تا ۱۵۰ درجه سانتیگراد است. خشک کن‌های گچ برگ حرارت را به روش جابه‌جایی انتقال می‌دهند. ضایعات خارج شده در فرایند تولید گچ برگ یک الی ۳ درصد تخمین زده شده و آب‌های حاصل از گچ، به حوضچه‌های تصفیه هدایت می‌شوند.

 انواع پانل گچی

پانل گچی به عنوان یک کناف سقف کاذب خود دارای انواع مختلفی است. از انواع صفحات روکش‌دار گچی یا پانل گچی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

صفحات روکش دار گچی ساده  یا RG

 صفحات روکش‌دار گچی مقاوم در برابر رطوبت یا MR

 صفحات روکش‌دار گچی مقاوم در برابر حریق یا FR

 صفحات روکش‌دار گچی مقاوم در برابر حریق و رطوبت یا FM 

 در ادامه به بررسی هر یک از موارد ذکر شده می‌پردازیم.

پانل گچی ساده

 این صفحات روکش‌دار گچی که نوعی کناف سقف کاذب نیز هستند، در مکان‌های خشک و عاری از هرگونه آتش سوزی مورد استفاده قرار می‌گیرند. رنگ اصلی این صفحات روکش دار گچی کرمی است. سطح و لبه این صفحات روکش‌دار با کاغذ محکم پوشیده شده است.

پانل گچی مقاوم در برابر رطوبت یا ضد رطوبت

 همان‌طور که از نام این کناف سقف کاذب مشخص است، در برابر رطوبت از مقاومت بسیار بالایی برخوردار است. این صفحات بیشتر برای محیط‌هایی که رطوبت بسیار بالایی دارند، مناسب هستند‌. همچنین برای مکان‌های مرطوب خانه مثل سرویس‌های بهداشتی و آشپزخانه نیز می‌توان از صفحات روکش دارای گچی ضد رطوبت استفاده کرد. معمولاً رنگ این گچبرگ‌ها سبز است.

پانل گچی مقاوم در برابر حریق

 در این صفحات روکش دار گچی از الیاف فایبرگلاس استفاده شده است. الیاف فایبرگلاس موجب می‌شود تا تایل گچی از مقاومت بالایی در برابر آتش برخوردار باشد. این پانل گچی بیشتر برای فضاهایی مناسب محسوب می‌شوند که دارای داکت‌های تأسیساتی، پوشش‌های تیر و ستون‌های فولادی هستند. چنین محیط‌هایی در معرض حریق محسوب می‌شوند. روکش گچ برگ‌های مقاوم در برابر آتش به رنگ صورتی است.

 صفحات روکش‌دار گچی مقاوم در برابر حریق و رطوبت

 در این صفحات گچی از الیاف شیشه و مواد مقاوم در برابر رطوبت استفاده شده است. از این گچ برگ‌ها می‌توان برای مکان‌هایی که هم زمان در خطر حریق و همچنین رطوبت هستند، استفاده کرد. روکش مورد استفاده برای این نوع کناف سقف کاذب، سبز است.

 ضخامت‌های پانل گچی

پانل گچی یا صفحات روکش‌دار گچی در ضخامت‌های مختلفی موجود هستند. از ضخامت‌های انواع پانل گچی، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

پانل گچی با ضخامت ۵.۹ میلی‌متر

پانل گچی با ضخامت ۵.۱۲ میلی‌متر

پانل گچی با ضخامت ۶ میلیمتر

پانل گچی با ضخامت ۱۵ میلی‌متر

پانل گچی با ضخامت ۱۸ میلیمتر